TEMPERATURA: 18°C
POGODA: świeci słońce
Wyjeżdżając z Seongsan w planie miałem zatrzymanie się w wiosce Seongeup żeby zobaczyć Folk Village. Jak się okazało to nie było nic ciekawego, ot dwa domy na krzyż. Zerknąłem na mapę, w pobliżu było wejście do groty po lawowej - Geomun Oreum, wpisanej na listę UNESCO. Niestety po dojechaniu na miejsce okazało się, że na trasę już nie wpuszczają, mogę tylko wejść do muzeum. Jako że dziś już grotę oglądałem a w muzeum były tylko odłamki skał i film, wolałem zobaczyć coś innego. Niecałe 2km dalej na mapie było zaznaczone miejsce o nazwie Sangumburi Crater. I tam się udałem.
Sangumburi to krater o obwodzie ponad 2km, który ma ok. 650m wysokości i 100m głębokości. To naturalny pomnik natury. Do krawędzi krateru prowadzi urokliwa ścieżka pośród zbóż. Miejsce to jest szczególne także z innego powodu. Na zboczach krateru rośnie różna roślinność. Na północnej stronie są Magnolie i np. zimowe górskie drzewa truskawkowe, a na południowej Klony.
Park jest traktowany przez miejscowych jako miejsce do spotkań, pikników i odpoczynku. Bilet wstępu jest droższy niż do innych atrakcji i kosztuje ₩6.500