TEMPERATURA: 31°C
POGODA: świeci słońce
Na dziś zaplanowaliśmy chyba najfajniejszą atrakcję podczas pobytu na Dominikanie - wodospady Damajagua (inaczej 27 Charcos). Podróż na miejsce zajęła nam prawie 1,5h przez korki w Puerto Plata. Są różne atrakcje towarzyszące, my zdecydowaliśmy się tylko na przejście trasy z 7 wodospadami. Koszt biletu tylko 500 DOP za osobę (ok. 35 PLN). Tanio! W cenie jest przewodnik grupy, kamizelka i kask.
Link do strony
Wodospadów 27 CharcosNa początek wraz całą grupą ruszyliśmy do parku. Trzeba było podejść pod górę do górnego wodospadu. Trasa na ok. 20min spaceru. Spotkaliśmy sporo Polaków z pobliskich hoteli, którzy mieli wykupione pakiety po kilkadziesiąt Dolców :)
Całość można przejść na 3 sposoby. Skok z urwiska, zjazd albo drabina. I tak 7 razy. Nie miałem aparatu wodoodpornego, na szczęście znalazł się worek z Ikei i zabrałem telefon, więc mamy fotki, choć kilka razy telefon zanurzyłem. Ale to Hyuawei, wytrzymał :)
No i dwa razy ratując woreczek przed zanurzeniem zaliczyłem wodowanie. Raz opiłem się tak, że miałem gwiazdki. No ale czego się nie robi żeby mieć zdjęcia na pamiątkę!