Geoblog.pl    joael    Podróże    2025-Tajlandia    Dzień 5 - Główne miasto wyspy
2025
gru

Dzień 5 - Główne miasto wyspy

Tajlandia
Tajlandia, Phuket

TEMPERATURA: 28°C
POGODA: świeci słońce

Po obiedzie złapaliśmy autobus podmiejski do stolicy. Jeżdżą co 30min. Koszt przejazdu 40 THB. Nie jest to duża odległość (bo niecałe 12km) ale jechaliśmy sporo czasu w popołudniowych korkach, i do tego przez góry, które w kierunku stolicy zaczynają się zaraz za Patong.

Przystanek końcowy mieści się po drugiej stronie starego miasta niż dworzec autobusowy (Ranong Road). Stąd ruszają trzy linie w kierunku południowo-zachodnim wyspy.

Centrum miasta nie jest duże, raptem ciekawe są trzy przecznice, widać że z zabudowy kolonialnej pozostało kilka budynków, i jest to typowy magnes dla turystów, którzy przyjeżdżają do miasta na wycieczki zorganizowane ze swoich resortów, na zakupy i spacer. My też daliśmy się ponieść i pochodziliśmy po sklepikach, ceny nie są tutaj wygórowane bo miejsce jest turystyczne, sprzedawcy liczą raczej na ilość.

Byliśmy na Walking Street Market, potem pod świątynią Wat Mongkol Nimt która wyróżnia się w miejście, widzieliśmy rzeźbę Golden Dragon w parku, małą chińską dzielnicę oraz wieżę zegarową która jest symbolem miasta i często ją widać na zdjęciach właśnie stąd.

➡️Więcej zdjęć na mojej stronie www.lecezwiedzac.pl

joael
Dominik Chrzanowski
zwiedził 37% świata (74 państwa)
Zasoby: 3003 wpisy3003 1408 komentarzy1408 38917 zdjęć38917 267 plików multimedialnych267

06.03.2026 - 08.03.2026

23.02.2026 - 26.02.2026